Banana Pulissery(നേന്ത്രപ്പഴം പുളിശ്ശേരി )

Ingredients:

Ripe plantain – 3 nos (cut in round shape)

Big Green Chilly – 4 nos

Shallots – 4 nos

Chili powder ½ tsp

Turmeric powder – ½ tsp

Fenugreek seeds– ¼ tsp

Cumin seeds – 1 tsp

Curry leaves – as required

Salt – as required

Sugar – 1 tsp

Mustard seeds – 1 tsp

Set curd – 2 cups

Grated coconut – 1 ½ cup

Dried red chilies – 4 nos

Oil – as required

Method of Preparation:

Cook plantain along with dry curry powders (chili, turmeric), salt and big green chilies. To this add ground mixture of coconut, cumin seeds, shallots and curry leaves. Mash it and add curd to it. In another pan, add oil and splutter mustard seeds and fenugreek seeds. Add dried red chilies and curry leaves. Add this to the curry along with sugar.

(Note: – Same method can be followed for pineapple pulissery)

ഉണങ്ങിയ കറി പൊടികൾ (മുളക്, മഞ്ഞൾ), ഉപ്പ്, വലിയ പച്ചമുളക് എന്നിവയ്‌ക്കൊപ്പം വാഴപ്പഴം വേവിക്കുക. ഇതിലേക്ക് തേങ്ങ, ജീരകം, കടല, കറിവേപ്പില എന്നിവയുടെ മിശ്രിതം ചേർക്കുക. ഇത് മാഷ് ചെയ്ത് തൈര് ചേർക്കുക. മറ്റൊരു പാനിൽ എണ്ണ, കടുക്, ഉലുവ എന്നിവ ചേർത്ത് എണ്ണ ചേർക്കുക. ഉണങ്ങിയ ചുവന്ന മുളകും കറിവേപ്പിലയും ചേർക്കുക. ഇത് പഞ്ചസാരയ്‌ക്കൊപ്പം കറിയിൽ ചേർക്കുക

Courtesy : Dhanusha Akhilraj

Did you Like this,Please share
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Related posts

2 Thoughts to “Banana Pulissery(നേന്ത്രപ്പഴം പുളിശ്ശേരി )”

  1. Arundhathi

    Super Dhanusha

Leave a Comment